جرمگیری دندان یا بروساژ دندان چیست؟

داشتن دندان‌های زیبا و دهان خوشبو از مواردی است که افراد برای داشتن شخصیت کاریزماتیک به آن احتیاج دارند. تاکنون افراد بسیاری که دیده‌ایم که حین خندیدن و یا صحبت کردن متوجه وجود لکه‌های زرد رنگ در دندان آنها شده‌ایم، بسیاری از آن‌ها حتی حین صحبت کردن بوی بدی از دهان خود منتشر می‌کنند. به این افراد و تمامی کسانی که به داشتن لبخندی زیبا احتیاج دارند، جرمگیری دندان پیشنهاد داده می‌شود. اما دلیل اینکه این حالت نامطبوع برای دندان‌ها به وجود می‌آید چیست و طی چه مراحلی می‌توان آن را به طور کامل برطرف کرد. اگر این پروسه نیز سؤالات بسیاری در ذهن شما ایجاد کرده، مطالعه مقاله زیر به شما توصیه می‌شود، تا پس از کسب اطلاعات لازم برای انجام این پروسه فوق العاده به بهترین مرکز درمانی و زیبایی در تهران همچون کلینیک باشار مراجعه نمایید.

جرمگیری دندان - کلینیک باشار

جرم دندان چیست؟

پلاک دندان که اغلب با نام جرم نیز شناخته می‌شود، شرایطی است در آن انباشتی از پلاک‌ها و مواد معدنی بزاق دهان شما در نواحی خطوط لثه و پنهان رسوب می‌کند. این عامل را می‌توانیم؛ مانند یک پوشش روی دندان‌ها در نظر بگیریم که علاوه بر ایجاد ظاهر بد، سلامت دهان و دندان فرد را تهدید می‌کند. در واقع آنچه باعث زشتی دندان‌های جرم دار می‌شود این است که رنگ پلاک‌ها با مصرف مواد غذایی متفاوت، تغییر پیدا می‌کند و فوراً از حالت زرد کم رنگ به زرد پررنگ و قهوه‌ای تبدیل می‌شود، دقیقاً به همین دلیل است که زیبایی لبخند تحت تأثیر قرار می‌گیرد. از جمله تأثیرات بد دیگری که پلاک‌ها بر دندان شما برجای می‌گذارند می‌توان به پوسیدگی مینای دندان و ترویج بیماری لثه نیز اشاره کرد.

جرم گیری دندان چیست؟

همانطور که از نام این پروسه مشخص است، روشی است که در آن دندان پزشک به جرم گیری و تمیز کردن دندان‌ها درست در زیر خط لثه می‌پردازد. انباشت جرم دندان تنها بر زیبایی بصری آن‌ها تأثیر ندارد، بلکه احتمال بیماری در مینا زیر لثه و خود لثه‌ها وجود دارد. محافظت از لثه‌ها و دندان‌ها تأثیر بسزایی در حفظ عمر دندان‌ها خواهد گذاشت. بسته به اینکه چه اندازه جرم بر دندان‌های شما رسوب کرده باشد متدهای مختلفی برای این کار معرفی شده است.

انواع جرمگیری دندان

انواع روش‌هایی که شما از آن طریق می‌توانید دندان‌های سفید و زیبایی داشته باشید عبارت‌اند از:

خمیر پروفیلاکسی: روشی نسبتاً ساده که اغلب توسط متخصص انجام می‌پذیرد.

جرمگیری و پلنینگ: متدی که در آن می‌توان جرم‌های نسبتاً عمیق دندان را از بین برد.

دبریمان یا پاک سازی تهاجمی: این نام اشاره به پروسه‌ای دارد که در آن دندان پزشک با استفاده از یک متد نسبتاً تهاجمی و ابزار خاص با جرمگیری دندان‌های شما می‌پردازد. این روش برای افرادی به کار برده می‌شود پلاک و جرم قابل توجهی بر روی دندان‌های آن‌ها وجود دارد.

مراحل جرم گیری دندان

انباشت پلاک‌ها بعد از مدت زمان طولانی توسط خود فرد قابل پاک‌سازی نیست به همین دلیل حذف آن‌ها می‌بایست تحت نظر یک متخصص انجام پذیرد. پزشک برای اینکه دید خوبی نسبت به جرم موجود پیدا کند، از مراجعین می‌خواهند که تصاویر رادیوگرافی از دندان‌ها تهیه کنند. با این کار رسوبات زیر خط لثه به وضوح نشان و تصویر دقیقی از جایگاه دندان‌ها ارائه داده می‌شود. در طی این پروسیجر لایه‌های پلاک، جرم و سایر مواد مضر خراش داده می‌شود که معمولاً برای این کار گام‌های زیر برداشته می‌شوند:

معاینه اولیه دندان پزشکی: برای اینکه تعیین شود که آیا کاندیدای خوبی برای این پروسه تلقی خواهید شد یا خیر، نیاز است در ابتدا توسط یک دندان پزشک معاینه شوید. علاوه بر این موضوع میزان جرم، پلاک و سایر رسوب‌هایی که تهدیدی برای سلامت دندان‌های شما هستند مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. در طی این مرحله پزشک با بررسی دقیق، نواحی تحت تأثیر را مورد سنجش قرار می‌دهد.

استفاده از بی حسی موضعی: در اغلب موارد، مواد بی حسی به شکل کرم موضعی بر دندان‌های شما اعمال می‌شود تا حین پروسه متوجه درد نشوید. در هر صورت اندکی احساس ناخوشایند به شما دست خواهد داد، اما از آنجایی که جرمگیری دندان یک پروسه غیر جراحی است، درد مشهودی به همراه ندارد و هیچ آسیبی نیز به دندان‌های شما وارد نخواهد کرد.

جرمگیری: در این مرحله دندانپزشک از یک جرمگیر استفاده می‌کند، ابزار کوچک قلابی شکل که این فرصت را برای آنها فراهم می‌آورد که تمام پلاک‌های داخل شیار لثه را بتراشد. این اقدام تا جایی انجام می‌شود که پس از آن پزشک به سطح دندان‌ها می‌رسد. در واقع پاکسازی که با مسواک انجام پذیر نیست با جرمگیری دندان به سرانجام می‌رسد.

پلنینگ: در نهایت متخصص با استفاده از ابزاری به نام کورت دندان، لبه‌های ناهموار ریشه دندان را صاف می‌کند. این گام به هدف برگرداندن راحت لثه‌ها به موقعیت اصلی خود می‌باشد بدون اینکه مجدداً فضایی برای انباشت پلاک‌ها ایجاد شود.

⭐ نکته: برای افرادی که رسوب جرم‌ها در دندان‌های آن‌ها شدید است، احتمال اینکه طی بازه‌های مشخص به ویزیت دندان پزشک احتیاج داشته باشند، زیاد است.

از آنجایی که جرمگیری دندان‌ها ممکن است برای لثه‌ها اندکی تهاجمی باشد، احتمال ورود باکتری‌های دهانی به خون شما وجود دارد. در این صورت پزشک مصرف دهانشویه یا آنتی بیوتیک را پیشنهاد می‌دهد. با تمام توضیحات فوق، بهبودی اغلب سریع و پس از گذشت چند روز اتفاق خواهد افتاد. خونریزی اولیه، تورم و درد عمومی از مواردی هستند که بعد از این فرایند انتظار می‌رود.

کاندیدای مناسب جرمگیری دندان

طبق تحقیقات حدود نیمی از افراد بالای 30 سال، به انواع مختلفی از رسوب دندان‌ها مواجه می‌شوند که منجر به بروز بیماری پریودنتال خواهد شد. جالب است بدانید با بالا رفتن سن، ریسک این عارضه در افراد نیز افزایش خواهد یافت که به نحوی که از 4 نفر افراد بالای 65 سال، 3 نفر آنها به این بیماری مبتلا است.

فاکتورهایی وجود دارد که می‌تواند بر این موضوع تأثیر بسزایی داشته باشد که عبارتند از:

  • دیابت
  • سابقه خانوادگی بیماری لثه
  • بهداشت ضعیف دندان‌ها
  • استعمال سیگار و دخانیات
  • بیماری‌های زمینه‌ای مانند عارضه‌های قلبی و آرتریت
  • اور بایت (بیرون زدگی غیرطبیعی دندان‌ها) یا کجی آن‌ها
  • نصب نامناسب بریج‌ها در ارتودنسی دندان یا ترمیم دندان به صورت معیوب
  • تغییرات هورمونی مرتبط با سلامت دهان مانند ژنژیویت بارداری یا تغییراتی که توسط انواع خاصی از روش‌های پیشگیری از بارداری ایجاد می‌شود.

انتظارات بعد از جرمگیری دندان

بعد از اینکه این پروسه به اتمام رسید انتظار می‌رود که باکتری‌ها و پلاک‌های کمتری به سطوح صاف دندان بچسبند زیرا منبع انباشت آن‌ها به خوبی از بین رفته است. بروز التهاب بعد از جرمگیری کردن دندان‌ها بسیار طبیعی است که با گذشت زمان به تدریج کاهش پیدا می‌کند. در ادامه لثه‌ها می‌توانند محکم‌تر به ریشه‌های دندان شما بچسبند. در طول ویزیت‌های بعدی، پزشک با بررسی دقیق خط لثه‌ها را با دقت بررسی می‌کند تا در صورت پاک نشدن کامل جرم‌ها به روش‌های جراحی متوسل شود. از آنجایی که تنها در بیماری پریودنتال، احتمال باقی ماندن پلاک‌ها وجود دارد، روش‌هایی از جمله پیوند استخوان، جراحی کاهش پلاک‌ها و پیوند بافت نرم می‌تواند مؤثر واقع شود.

انواع بروساژ دندان

بروساژها ها انواع مختلفی دارند و هر کدام در موقعیت خاصی به کار برده می شوند. در ادامه به بررسی آن ها پرداخته ایم:

بروساژ مدل فنجانی

بروساژ فنجانی رایج ترین نوع این ابزار است و به منظور جرم گیری سطح دندان و از بین بردن لکه های سطحی مورد استفاده قرار می گیرد. این مدل از بروساژ دندانی از لاستیک نرم و انعطاف پذیر یا سیلیکون ساخته شده و در اندازه های مختلف قابل تهیه است.

بروساژ شکل برس

این مدل یک نسخه کوچکتر از برساژ فنجانی است. این مدل برای صیقل دادن سطوح کوچکتر دندان ها مثل دندان های جلو استعمال می شود و می تواند به مناطقی از دهان که دسترسی به آن ها سخت است برسد. این مدل از بروساژ دندان نیز اندازه ها و مواد مختلف قابل تهیه است.

بروساژ مدل نوک تیز

این مدل برای تمیز کردن و صیقل دادن مناطقی از دندان ها که دسترسی به آن ها سخت است، مانند بین دندان ها و اطراف براکت ها استفاده می شود. بروساز نوک تیز در اندازه های مختلف موجود است و از مواد نرم نایلونی یا سیلیکونی ساخته شده است.

بروساژ مدل مخروطی

این مدل کوچک و به شکل مخروطی تولید می شود. از این نوع پولیش دندان برای صیقل دادن دندان ها به صورت تکی مورد استفاده قرار می گیرد. از این ابزار اغلب در دندانپزشکی ترمیمی برای صاف کردن سطوح ناهموار استفاده می شود.

بروساژ مدل نمدی

این مدل از پشم یا پنبه فشرده ساخته شده و برای صیقل دادن ترمیم های دندان مثل روکش های فلزی یا چینی مورد استفاده قرار می گیرد. برس نمدی در اندازه های مختلف موجود است و با خمیر پولیش حاوی مواد ساینده ریز استفاده می شود.

بروساژ دندان با روکش الماس

پولیش الماسی یک ابزار تخصصی است که برای صیقل دادن و شکل دادن به ترمیم های دندان مانند روکش های چینی یا پرکننده های کامپوزیت استفاده می شود. بروساژ با روکش الماس در اندازه های مختلف موجود است و می توان از آن برای ترمیم دندان با ظاهری طبیعی استفاده کرد.

نظرات

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مونا

سلام به نظر شما بهتره هر چند وقت یک بار برای جرم گیری دندان ها مراجعه کرد؟